≡ Meni

Azurna obala ali Francoska riviera

Obalnemu delu Provanse pravijo francoska riviera, romantično pa tudi Azurna obala. Svetovno znana enklava se razprostira ob obali Sredozemskega morja od mesta Menton nedaleč od italijanske meje vse do mesta Cassis.

Dopust v tem romantičnem kotičku Francije zahteva aktivni pristop, če je vaš ideal, da cele dnevne preležite na plaži in vstanete le za pot do hotela, boste tako vi kot vaša denarnica srečnejši v luksuznem hotelu nekje v Grčiji ali na primer v Tuniziji. Plaže azurne obale so sicer lepe in morje azurno modro, toda po drugi strani v nobenem pogledu edinstvene. Kar je edinstveno, je tamkajšnja vzdušje, pokrajina, kultura, gastronomija, zgodovina in morda tudi v tem, da so tamkajšnji turisti pretežno Francozi. Zato je idealno priti z avtom in francosko riviero v miru prevoziti po lokalnih cestah, ki vam bodo ponudile ne le čudovite razglede, ampak tudi prihranite pri cestnini. Bivanje najdete v apartmajih, če želite privarčevati s kampiranjem je idealna in priljubljena rešitev prikolica.

Vreme je tudi tu prijetno, vlada zmerno sredozemsko podnebje s poletnimi temperaturami okoli osemindvajset stopinj, toda lahko je tudi toplejše. Za dopustovanje so prijetna tudi meseca junij in september, če vam ni do kopanja.

Menton Najtoplejše mestec v vsej regiji je tridesettisočglavi Menton, ki ga varujejo okoliške gore. Turisti cenijo plaže s kamenčki v zalivu Baie du Soleil, ki ga obdaja promenada. Središče starega mesta Vieille ville je trg, ki ga obdajajo hiše v slogi italijanske arhitekture.

Nica Znano letovišče Nica bi lahko označili kot gospodarski in kulturno središče regije. Razlega se okoli Angelskega zaliva, nad njim pa se vzpenja alpsko predgorje. Nastalo je že okoli leta 400 pr. n. š. Reke in zgodovina so se tod vile cela stoletja. V zavitih uličicah starega mesta Vieux Nice najdete veliko baročnih cerkva. Zgodovinsko pristanišče je obdano z zgradbami iz pretežno 18. stoletja v rdeči ali oker barvi. V predmestni četrti Cimiez, danes luksuzni, najdete ostaline rimskih kopališč in amfiteatra.

Monako Monako ali Monaška kneževina je mestna država s dedno ustavno kraljevino kot državno ureditvijo. Vlada rodbina Grimaldi, sedanji knez je Albert II. S površino 2 km2 je Monako druga najmanjša država na svetu, s številom prebivalcev 32.500 pa druga najbolj gosto poseljena.

Sama zemljepisna lega Monaka je fascinantna – od skalnate obale se teren dviga v terasah in zelo hitro prehaja v pogorje. Prva linija vrhov, le par sto metrov od morja, dosega višine med cca. 1100–1300 m nad morjem. Enako hitro se bregovi spuščajo tudi v morje, zato se lahko v monaškem pristanišču zasidrajo tudi velike ladje.

Zgodovinsko središče se imenuje Monaco-Ville, utrjeno mesto na visoki pečini, kjer se nahaja Knežja palača, Katedrala Sv. Nikolaja in oceanografski mu­zej.

Ena izmed štirih četrti in gotovo najznamenitejša je Monte Carlo, ki slovi po igrah na srečo in zdraviliščih. Ko je v 19. Stoletju kneževina izgubila 95 % ozemlja in se s tem znašla v resnih gospodarskih težavah, se jih je knez Karel III odločil rešiti z ustanovitvijo obmorskih zdravilišč in igralnic. Leta 1866 so odprli prve in knez je sebi v čast četrt poimenoval po sebi – Monte Carlo. Prihodki so bili tako visoki, da so bili državljani kneževine kmalu oproščeni davkov.

Cannes Na jugu Francije se nahaja tudi Cannes, filmsko mesto, v katerem od leta 1946 poteka eden izmed najprestižnejših filmskih festivalov na svetu. Festivalska palača, h kateri se vsakoletno po rdeči preprogi zgrinjajo največje zvezde srebrnega platna, stoji na koncu prestižne promenade.

Mesto se je iz majhne ribiške vasice v sto petdesetih letih razraslo v luksuzno zdraviliško središče. Čez leto tam živi 70.000 prebivalcev, toda poleti ga preplavijo desetine tisoč turistov iz celega sveta. Zgodovinsko središče mesta je sicer majhno, toda vabljivo, obkroženo z modernimi četrtmi, parki, hoteli in luksuzne trgovine, tamkajšnje peščene plaže so čiste in brezhibno vzdrževane.

Saint-Tropez

Zaradi serije komedij o častniku s Louis de Funèsom v glavni vlogi poznamo mestece v Južni Franciji dokaj dobro. Mestece je mnogo natančnejši izraz kot mesto, saj v Saint-Tropezu živi le okoli pet tisoč prebivalcev. Za priljubljenost se med slavnimi in bogatimi se prvotno ribiška vasica lahko zahvali Paulu Signacovi, ki se je sem priselil ob koncu dvajsetega stoletja in na Saint Tropez opozoril druge umetnike. V petdesetih letih je tu Roger Vadim posnel škandalozni film In bog je ustvaril žensko …, s katerim je ustvaril seksualni simbol Brigitte Bardot. S tem se je v St.Tropezu začel filmski bum in priljubljenost tega kraja med prominentnimi osebnostmi in slavnimi.

Preverite ponudbo hotelov, apartmajev in hostlov v Franciji

Booking.com