≡ Meni

Geografija Francije

Metropolitska Francija leži v Zahodni Evropi, obdajata jo dve morji – Sredozemsko z juga in zahoda ter Atlantski ocean s severa. Na severozahodu meji na Belgijo (dolžina meja 620 km) in Luksemburg (dolžina meja 73 km), na vzhodu na Nemčijo (450 km) in Švico (572 km), na jugovzhodu na Italijo (515 km) in na jugu na Španijo (649 km), Andoro (56,6 km) in Monako (4,5 km).

Pretežni del Francije tvorijo vzpetine in gore, le na severu in zahodu je pokrajina bolj ravninska ali rahlo vzvalovana. Na vzhodu se vzpenjajo francoske Alpe z vrhom Mont Blanc, ki je z višino 4818 metrov najvišja točka Zahodne Evrope. Na jugozahodu Francijo od Španije ločijo Pireneji, k ostalim gorovjem sodijo Centralni masiv, Jura, Vosges, Armorski masiv in Ardeni.

Od francoskih voda so najpomembnejše reke Loire, ki je od vseh najdaljša, v Švici izvirajoča Rhône, Garonne, ki priteče iz Španije in seveda Seine, ob kateri leži mesto Pariz. Reke v notranjosti države so pogosto povezane z umetnimi kanali in prekopi, ki tvorijo pomembne prometne žile.

Francija do danes obvladuje obsežna prekomorska ozemlja, ki se delijo na nekaj upravnih področij: prekomorske regije, prekomorske skupnosti, prekomorske države, prekomorska ozemlja itd.

Francija ima pet prekomorskih ozemelj, h katerim spadajo Guadeloupe, Francoska Gvajana, Martinik, Mayotte in Reunion, ki imajo enak položaj kot metropolitske regije.

K štirim prekomorskim skupnostim spadajo Saint-Pierre in Miquelon, Wallis in Futuna, Sveti Bartolomej in Sveti Martin.

Nova Kaledonija ima sicer v okviru Francije edinstven status, toda v praksi to pomeni skoraj enak položaj kot prekomorska ozemlja.

Edina prekomorska država Francije je Francoska Polinezija.

Prekomorska ozemlja so Francoska južna in antarktična ozemlja (sestavlja jih pet okrožij: Raztreseni otoki, Otočje Crozet, Kerguelenovi otoki, otoki Sveti Pavel in Amsterdam in Adélina dežela)

Franciji pripada tudi Clippertonov otok, majhen nenaseljen otok s površino približno 8 m2 v Tihem oceanu blizu mehiške obale, ki ga upravlja Visoki komisar za Francosko Polinezijo: Clipperton.

Preverite ponudbo hotelov, apartmajev in hostlov v Franciji

Booking.com