≡ Meni

Gradovi na Loiri

Najdaljša francoska reka Loira je od nekdaj privlačila kralje in plemstvo. Ob njenem toku je raztresenih nekaj deset gradov in palač.

Največji izmed njih je grad Chambord približno 14 kilometrov od Bloisa. Ogromno palačo s 440 sobami si je dal leta 1526 postaviti Ludvik XII. Orleanski, toda dokončana je bila šele v času njegovega naslednika Frančiška I.

Nespregledljiva zgradba je tudi grad Chenonceau, ki se vzpenja nad pritokom Loire, reko Cher. Pravijo mu tudi „grad štirih žena“, ker so imele štiri dame vpliv na njegovo končno podobo. Prva je bila žena prvega lastnika Catherina Briçonnet, ki je prevzela upravljanje zgradbe in ji vtisnila v tistem obdobju nov renesančni pečat. Druga je bila ljubica Henrika II. Diana iz Poitiersa, ki je dala postaviti tipični most s petimi oboki, veliki grajski park s fontano. Naslednja v vrsti je bila Katarina Medičejska, ki je po smrti moža pregnala svojo tekmico in grad obogatila z novimi vrtovi, gospodarskimi poslopji in renesančno, dvonadstropno galerijo na mostu, kjer so bile organizirane prireditve. Zadnja izmed žena Luiza Lotrinska (Louise de Lorraine), žena kralja Henrika III., se je sem zatekla v žalovanju po umoru moža in živela v žalosti do konca življenja. Grad je dala prepleskati v črno in belo.

Prvotno je grad Azay–le–Rideau 30 km jugozahodno od Toursa služil kot utrdba, kar bi človek ob pogledu na njegove elegantne oblike, bele zidove in sive strehe le težko uganil.

Omenili smo le nekatere izmed mnogih gradov, vi pa pri obisku Francije ne zamudite čarobne doline, okrašene z arhitekturnimi dragulji.

Preverite ponudbo hotelov, apartmajev in hostlov v Franciji

Booking.com