≡ Meni

Znamenitosti Francije

Spodaj najdete nakj osnovnih informacij o največjih znamenitostih Franciji. Preverite, če jih lahko na svojem obisku Francije obiščete.

Eifflov stolp (Tour Eiffel)

Kaj naredi Pariz Pariz? Eifflov stolp vendar. Ta mogočna zgradba visoka 324 metrov se nahaja na Marsovem polju in obiskovalcem ponuja pogled na vso prestolnico. Več info.

Notredamska katedrala

Notredamska katedrala sodi med zakladnice gotske arhitekture na svetu. Svoj delež pri tem ima Victor Hugo, ki je tja umestil dogajanje v slavnem romanu Notredamska cerkev v Parizu, toda predvsem pa monumentalnost same zgradbe. Več info.

Slavolok zmage

Na zahodnem koncu bulvarja Elizejske poljane, sredi trga Charles-de-Gaulle, stoji Slavolok zmage, ki ga je dal leta 1806 zgraditi Napoleon Bonaparte kot počastitev svojih zmag v bitkah. Več info.

Muzej Louvre

Eden izmed največjih muzejev na svetu – Louvre , shranjuje okoli 350 tisoč umetniških predmetov. Zgodovina zbirk sega vse do 16. stoletja k Frančišku I, ki jih je vzpostavil, pozneje pa razširil Ludvík XIV. Toda Louvre kot muzej je začel za javnost delovati šele leta 1793, od francoske revolucije dalje. Pred tem je bil Palais du Louvre poleg tega tudi sedež francoskih kraljev. Več info.

Luksemburški vrt

Oaza miru in zelenja na precej pozidanem levem bregu Seine je petindvajset hektarjev velik Luksemburški vrt, ki spada k Luksemburški palači, danes sedežu senata. Več info.

Moulin Rouge

Sedež greha in pregreh označujejo rdeča krila mlina in nezamenljiv videz plesišča Moulin Rouge. Nahaja se na Monmartru, v slavni četrti umetnikov in boemov iz dvajsetih let prejšnjega stoletja. Več info.

Bazilika Sacré-Cœur

V četrti Montmartre, na najvišjem hribu Pariza, stoji rimskokatoliška cerkev Bazilika Sacré-Cœur, ki jo pogosto obiskujejo turisti zaradi njenega belega videza in dih jemajočega razgleda s stopnic na mesto. Več info.

Avenija Elizejske poljane

Najbolj prestižen naslov v Parizu je niti ne dva kilometra dolg bulvar Elizejske poljane. Več info.

Elizejska palača

Že več kot sto let sedež francoskih predsednikov in palača, kjer se je razvajala Madame Pompadour. Čudovite stene palače so doživele naval ljudstva v času francoske revolucije in bile priča podpisu Napoleonove abdikacije leta 1815. Več info.

Place Pigalle

Središče nočnega življenja v Parizu tako v preteklosti kot tudi danes. Tu sicer najdete najslavnejše plesišče Moulin Rouge in poleg njega striptiz klube ter nadležne like, ki vabijo naivne turiste. Več info.

Pokopališče Père Lachaise

Največje pariško pokopališče se nahaja v vzhodnem delu mesta. Ime je dobilo po patru Françoisu d’Aix de Lachaiseu, na čigar vrtu je pokopališče nastalo. Odprl ga je Napoleon Bonaparte, prvi pogreb se je tu zgodil 21. maja 1804. Več info.

Dom invalidov

Kompleks zgradb pariškega Doma invalidov obsega vojaški muzej francoske vojske, bolnišnico, dom za veterane pa tudi grobove francoskih vojnih herojev. Več info.

Dvorec Versailles

Dvorec v Versaillesu je že med svojim nastankom postal simbol absolutistične kraljeve moči. Idejo preseliti kraljevski sedež iz Louvra izven Pariza je dobil triindvajsetletni Ludvik IV. Več info.

Bazilika Saint-Denis

Cerkev v predmestju Pariza je pomemben arhitekturni spomenik, saj gre za prvo povsem gotsko zgradbo nasploh. Več info.

Bazilika svetega Saturnina iz Toulousa (Toulouse)

Pomemben romarski kraj je Bazilika svetega Saturnina iz Toulouse, romanska bazilika iz 11. stoletju, zgrajena nad grobom svetega Saturnina z Toulouse, ki spada med najbolj čaščene svetnike v Franciji. Več info.

Dinanski grad (Donjon)

V mestu Donjon stoji ohranjen srednjeveški grad, ki ga je dal v osemdesetih letih 14. stoletja postaviti Janez IV. Bretonski, imenovani Osvajalec. Več info.

Notredamska katedrala (Reims)

Katedrala v Reimsu slavi v teh letih 800. obletnico postavitve. Za njen nastanek je zaslužen reimški nadškof kot mesto kronanja kraljev in dejansko so bili tu kronani vse francoski kralji od 12. do 19. stoletja, le – Ludvik VIII. in Ludvik IX. Sveti so obred opravili še na gradbišču. Več info.

Katedrala sv. Petra (Beauvais)

Katedrala sv. Petra v mestu Beauvais ima obok, ki sega v višino 48 metrov, kar je najvišje na svetu. Žal je med gradnjo dvakrat prišlo do zrušitve dela zgradbe in tako ni bila nikoli dokončana. Posledica tega je nepopolna statika, pred kratkim so potekala dela v njeno utrditev. Več info.

Samostan Vézelay

Že od srednjega veka je bila opatija Vézelay pomembno romarsko središče. Benediktinski samostan je ustanovil v polovici 9. stoletja Girart iz Roussillona. Romarsko središče je postalo po tem, ko so sem v 11. stoletju pripeljali ostanke Marije Magdalene. Več info.

Spodaj najdete še nekaj informacij za druge znamenitosti v Franciji.

Preverite ponudbo hotelov, apartmajev in hostlov v Franciji