≡ Meni

Korzika

Na malo katerem mestu na svetu najdete tako raznoliko naravo na relativno majhnem prostoru, kot ravno na Korziki. Gorata področja prav vabijo turizem in planinarjenje – zahteven, toda raznoliki teren s sredozemskim rastlinstvom in čistimi jezeri zadovolji tudi najzahtevnejše občudovalce narave in pohodništva, visoke skale s strmimi odseki pa so raj za alpiniste. Toda enako zadovolji Korzika tudi lenobne turiste, ki iščejo čudovite plaže in čisto morje. Zaradi svoje bogate in pogosto burne preteklosti se tu nahaja veliko zanimivih spomenikov, ki bodo pritegnili radovedne ljubitelje zgodovine.

Geografija Otok Korsika, rojstni kraj Napoleona Bonaparta, leži približno 180 kilometrov od francoske obale in 80 km od italijanske. Gorati otok v oblike stisnjene pesti z dvignjenim palcev je četrti največji v Sredozemlju. Velik del otoka sestavljajo skalni ščiti s strmimi stenami, ki jim sledijo globoke doline. Njegova povprečna nadmorska višina je 576 m, zato mu pravijo tudi gorovje in morju. Nekatere teorije govorijo celo o tem, da je nadaljevanje španskega gorovja Sierra Nevada. Sam otok je dolg 183 kilometrov in 83 širok. Najvišja gora otoka je 2 710 metrov visoki Monte Cinto.

Podnebje Enako kot površina otoka je raznoliko tudi njegovo podnebje. V gorskem svetu lahko naletimo na snežno odejo še v juniju, ob morju vlada zmerno sredozemsko podnebje. Poletja so tu zelo topla in suha, toda z višjo nadmorsko višino temperatura celoletno pada. V višinah nad 600 metrov nad morjem je v zimskih mesecih vreme neprijazno, na višinah nad 1200 metrov nad morjem se vlada visokogorsko podnebje z vsem, kar k njemu sodi. Kar zadeva padavine v poletnih mesecih, jih skoraj ni, toda vreme jih nadomesti od novembra do aprila.

Prebivalstvo Na Korziki stalno prebiva približno 260.000 prebi­valcev, toda skoraj polovica jih živi v mestih Bastia in Ajaccio. Večina prebivalstva živi ob obali a potrebno je omeniti, da se iz neprijaznega visokogorskega podnebja se tja seli vedno več mladih. Obala je pokrita z ribiškimi vasicami, ta dejavnost je poleg tega glavni vir preživetja za prebivalce. Sporazumete se tu lahko francosko, pa tudi italijansko ali v korziščini, jezikom, ki je soroden italijanščini in je bil v preteklosti dolga leta prepovedan.

Upravno središče je Ajaccio na zahodni obali otoka, tu se nahaja Napoleonova hiša in sedež pomembnih upravnih organov . Za vpliv in sloves se je stoletja potegoval z drugim pomembnim mestom na otoku, Bastio, ki leži na severovzhodni obali. V Bastii sije sonce povprečno 340 dni v letu, kar jo uvršča med priljubljena turistična središča, na tudi najpomembnejše pristanišče otoka.

Preverite ponudbo hotelov, apartmajev in hostlov v Franciji

Booking.com